Kokke & Hartman – Onze ontwerpers Kokke & Hartman – Onze ontwerpers De inclusieve samenleving De inclusieve samenleving What's new

Op zoek naar passende stoffen voor onze bedrijfskleding, komen we nogal eens wat bijzonders tegen. “Hoezo, een stof is toch een stof?”, horen we je denken. Nou nee, bepaald niet zelfs. Zo blijkt uit de waxstoffen van de Helmondse fabrikant Vlisco. Dit bedrijf levert al bijna twee eeuwen stoffen aan het Afrikaanse continent, waar deze stoffen verwerkt worden in traditionele kleding.

 

Meer dan een kledingstuk
Tot dusver is er nog niets bijzonders aan de hand. Het zijn mooie stoffen, met ingewikkelde, kleurrijke patronen, dat ziet iedereen. Wat deze stoffen echter zo bijzonder maakt, is dat vrijwel elk patroon een specifieke betekenis heeft. Wij kennen natuurlijk ook de witte trouwjurk en het zwarte rouwkostuum, maar dit gaat vele malen verder. Een patroon kan iets zeggen over je sociale status, maar ook iets over je beroep. Heb je een bepaalde karaktereigenschap, of slaat een gezegde als twee druppels water op jou? Je draagt (sorry voor de woordgrap) het uit met je kleding.

 

Geen blad voor de mond
Zelfs iets minder voor de hand liggende onderwerpen zijn vertaald in stof: zo staat een open vogelkooi met uitvliegende vogels voor (het vermoeden van) vreemdgaan, net als de kip met kuikens en een haan op de achtergrond. Net als taal, verandert de betekenis van bepaalde symbolen op de stoffen ook. Een afbeelding met zes bougies gaf ooit te kennen dat de drager ervan rijk genoeg is om zich een auto met zescilindermotor te kunnen veroorloven. Na verloop van tijd veranderde deze betekenis. Het patroon geeft nu te kennen dat de draagster van de stof zoveel verve heeft, dat ze met gemak zes mannen aankan. Nou, je kunt maar beter duidelijk zijn, zullen we maar zeggen.

 

Terug naar Bizar-Bazar
Nu is de promiscuïteit uit de vorige alinea niet bepaald wat we willen uitdragen bij Bizar-Bazar. De patronen geven ons echter wel ontzettend veel voedingsbodem voor de ontwikkeling van onze eigen identiteit. Een klein beetje hiervan zie je nu al terug in ons logo, maar dus ook in ons hotel, ons restaurant en ja, zelfs ons personeel. Ben je geïnspireerd geraakt? Dat is mooi, want enkele van de waxstoffen van Vlisco hebben wij in ons shop-assortiment opgenomen. Zo kun je er dus ook zelf mee aan de slag!