De laatste loodjes De laatste loodjes Let your garments do the talking Let your garments do the talking What's new

Stel je voor: je koopt een kerk om er een hotel én een restaurant in te vestigen. Alleen de voorstelling vraagt al veel van een mens, laat staan de daadwerkelijke invulling. Waar begin je? Hoe maak je van een rijksmonument een plek van nu, die voldoet aan de verwachtingen van een hedendaagse restaurantbezoeker of hotelgast? En nog belangrijker: hoe doe je dat als de oorspronkelijke kenmerken van het gebouw grotendeels intact moeten blijven? Het antwoord is even moeilijk als simpel: dat doe je niet in je eentje. Je verzamelt een team van specialisten om je heen, die spitsvondig genoeg zijn om op elke vraag een antwoord te vinden. Het begint met een slim ontwerp van slimme ontwerpers.

 

Gelijkgestemdheid als vertrekpunt

Tijdens Fashionata Cirque de la Mode – een modegerelateerd evenement in Arnhem van stichting touchstones – leerde Mirella Kreger (de drijvende kracht achter Bizar-Bazar) kunstenares en ontwerpster Petra Hartman kennen. Op een gegeven moment kwam Bizar-Bazar ter sprake, destijds nog niet meer dan een droom van Mirella. Het zou een hotel/restaurant met mediterraanse invloeden worden. Eigenzinnig, kleurrijk, uitbundig en toch authentiek, met flair en veel dynamiek, eigenlijk precies zoals het werk van Petra. Met het aanstekelijke enthousiasme van Mirella werd het eerste zaadje geplant: als het ooit zover zou komen, dan zou ontwerpersduo Kokke & Hartman – een samenwerking tussen ontwerper Ruud-Jan Kokke en kunstenares Petra Hartman – het project gestalte geven.

 

Van dromen naar doen

Zoals we inmiddels allemaal weten, bleef het niet lang bij een droom. Al vrij vlot werden er mogelijkheden verkend. Naast een businessplan werden meerdere tekeningen en sfeerimpressies gemaakt, en daarna werd onderzocht of een aantal Arnhemse monumentale panden binnen de geschetste kaders pasten. Na lang zoeken en uitproberen kwam de Lutherse kerk in beeld. Toen begon het pas écht.

 

Wanneer veel anders moet, maar niet alles anders mág

De Lutherse Kerk is een rijksmonument. Dat houdt in dat als het pand een nieuwe bestemming krijgt, je op meerdere vlakken voor een flinke uitdaging staat. Niet alles mag – maar veel moet juist wel – veranderen om een beleving voor je gasten te creëren die past bij de tijd van nu. Het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw moet echter – vaak tot op detailniveau – intact blijven. Waar de meeste mensen een probleem zien, zien Kokke & Hartman echter een uitdaging. Met die insteek ging het ontwerpersduo dan ook aan de slag:

 

“Als je goed kijkt, heeft de Lutherse kerk van zichzelf stiekem al bijzonder veel mediterraanse elementen: kijk bijvoorbeeld naar de ornamenten en de kleurstelling. Daardoor is de sfeer die we voor ogen hebben gemakkelijker te verwezenlijken dan je zou denken. We laten ons als het ware leiden door het gebouw, waarbij elk stukje van het ontwerp zich gaandeweg aandient. Je moet niets forceren, maar jezelf dwingen in mogelijkheden te blijven denken.

 

Het hout van de kerkbanken gebruiken we voor stoelen in het restaurant, maar ook voor de hoofdeinden van de hotelbedden. Nieuwe voorwerpen, die speciaal voor Bizar-Bazar ontwikkeld worden. Ze doen je echter geloven dat ze altijd al in het gebouw thuishoorden. In zekere zin is dat dus ook gewoon zo. Die mate van authenticiteit maak je immers niet na. Hetzelfde geldt voor de kosterswoning naast de kerk, waarin een aantal hotelkamers worden gemaakt. Deze heeft een prachtige, draaiende trap met op elke overloop links en rechts een kamer. Precies datzelfde zie je terug in een typisch Parijs hotel. In essentie ligt dit deel van het pand qua vorm dus al geheel in lijn van de nieuwe bestemming.

 

Het idee van de hotelkamers op palen in de kerkzaal – het huzarenstukje van het project – is nog een voorbeeld van hoe je een ruimte een nieuwe functie geeft, zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke ontwerp. Het is een doorontwikkeling van een ontwerp dat we ooit maakten voor strandhuisjes. Met de Lutherse kerk dient zich nu een ruimte aan waar dit concept perfect tot zijn recht komt. Bovendien laten we het oorspronkelijke gebouw volledig ongemoeid met dit ontwerp. In het gigantische schip van de kerk kun je heel goed in de hoogte werken, terwijl je nog steeds zeeën van ruimte overhoudt om die essentiële doorkijk te creëren. Daarmee kun je die prachtige details en het imposante formaat van de kerk laten zien. De mediterraanse invloed speelt hier ook een rol. Het concept met de hotelkamers op palen rondom het restaurant heeft namelijk veel weg van een riad. Dit is een traditioneel Marokkaans huis met een volledig ommuurde binnentuin. Als je straks in het restaurant zit en om je heenkijkt, zul je kunnen ervaren hoe we ook hier een brug tussen oost en west hebben geslagen.

 

Tot slot is de ingang van het restaurant, die aan de Ir J.P. van Muijlwijkstraat ligt, nog een goed voorbeeld van een ontwerp dat zichzelf aandient. Deze doorgang is hoog ommuurd en kronkelig, en doet daardoor heel erg denken aan een oosterse medina. Met relatief kleine ingrepen en slim gebruik van licht, wordt deze doorgang er straks één die naar duizend-en-één-nacht leidt.”

 

– Kokke & Hartman –

 

Uitzonderlijk en intiem

Dankzij de vindingrijkheid van beide ontwerpers wordt niet alleen het totaalontwerp, maar ook elke, afzonderlijke hotelkamer een op zichzelf staande belevenis. Iedere kamer krijgt een eigen kleur en een eigen sfeer. Het worden poëtische plekjes. Een klein huisje, dat voor één dag van jou is. Zonder het afstandelijke van een typische hotelkamer, maar wél met dezelfde intimiteit. Een mengelmoes van traditioneel en modern, oosters en westers, zonder de voor de hand liggende clichés. Eén van de vragen die Kokke & Hartman zichzelf stellen wanneer ze een ruimte ontwerpen, is of ze er zelf ook in zouden willen leven. Een belangrijke vraag, die het ontwerp in kwestie zin geeft. Je ontwerpt immers niet alleen voor het ontwerp, maar ook voor de mens.

 

Bizar-Bazar volgens Kokke & Hartman

Je kunt een prachtig restaurant ontwerpen, maar als het eten er niet bij past, dan valt alles in het water. Beide ontwerpers zijn daarom tijdens de ontwikkeling van het concept Bizar-Bazar alvast bij chefkok Jalil Bekkour gaan eten. Deels omdat het eten een beleving op zich is, maar natuurlijk ook ter inspiratie, om het ontwerp nog meer inhoud te geven. Volgens Kokke & Hartman is Bizar-Bazar een grote aanwinst voor Arnhem en omstreken. Volgens hen realiseren veel mensen zich nog niet helemaal wat een bijzonder project er gerealiseerd wordt, en dat allemaal door de droom en het doorzettingsvermogen van één vrouw. Het wordt een ontmoetingsplek voor verschillende culturen. Een plek die mensen verbindt. Een plek waar je eet, drinkt en praat, maar waar je ook cultuur, mode en kunst ervaart. Een laagdrempelig centrum voor ontmoeting en verbinding. Met andere woorden: een traditionele kerk die op een onconventionele manier tóch volledig tot zijn recht komt.