Bizar-Bazar in Gastvrijheid in Beeld Bizar-Bazar in Gastvrijheid in Beeld Vier je kerstdiner bij Bizar-Bazar Vier je kerstdiner bij Bizar-Bazar What's new

Wie het woord 'uitvinder' Googelt en op afbeeldingen zoekt, krijgt voornamelijk foto's van Albert Einstein, Alfred Nobel, Nikola Tesla, Alexander Graham Bell en natuurlijk Willie Wortel te zien. Aan de term kleeft iets ouderwets en abstracts, en tegelijkertijd iets sprookjesachtigs. Noest werkend aan een idee waarin het eigen geloof groot is, terwijl de mensheid de genialiteit nog niet herkend en de visionair voor gek verklaard. Moderne wetenschappers noemen zichzelf meestal technicus,  softwareontwikkelaar, ingenieur of wetenschapper. Zo niet Nout: als één van de laatste der Mohikanen stelt hij zichzelf al 12 jaar voor als zelfstandig uitvinder en ontwerper. Zijn voornaamste bezigheden? Mallen maken voor fabrieken en het uitvinden van machines.


De carrière van de 46-jarige vader van twee dochters voldoet volledig aan dat romantische beeld van de prototype uitvinder. Excentriek als hierboven genoemde collega's, altijd oplossingen zien maar moeilijk gedijen binnen de afgekaderde denkwijzen van een school. Op zijn cv prijken dan ook voornamelijk niet-afgerondde opleidingen, waaronder de lerarenopleiding natuurkunde en de HTS. Concluderend dat zijn route een andere moest zijn, ging hij aan de slag bij een bedrijf dat onderdelen maakt. Daar werd zijn talent wél snel herkend, waardoor het al snel gebeurde dat hij mee mocht denken over bepaalde oplossingen, wat zich ontwikkelde in het uitdenken en ontwerpen van hele apparaten.


Niet wiebelende tafel


Eén van zijn meest recente wapenfeiten is de niet wiebelende tafel, een uitvinding in samenwerking met Geurt Vleemingh. Laatstgenoemde kreeg tijdens één van zijn uitvindersspreekuren een bezoeker  met een idee voor een niet-wiebelbare-tafel. Geurt en Nout vonden het idee goed, maar het werkingsprincipe en de uitvoering niet. Ze zijn het toen verder gaan ontwikkelen. "Zo'n proces duurt zo'n 2 tot 3 jaar. We hebben alles samen gedaan, maar Geurt wat meer de commerciële kant, en ik meer de technische kant." vertelt Nout daarover. "Hoe ik daarbij te werk ga? Ik heb een sterke focus op maken, en daarna op vormgeving. Ik zie industrieel ontwerp namelijk niet perse alleen als het verzinnen van mooie vormen, maar veel meer als een dienstbaar beroep richting de industrie. Daarom maak ik altijd eerst zelf prototypes. Als ik met mijn ontwerp bij een fabriek kom, dan weet ik ook zeker dat het echt gemaakt kan worden én gemaakt kan worden zoals ik voor ogen heb".


Foto: instagram.com/mannettiespresso

"Het oplossen van problemen, dat is wat mijn vak zo leuk maakt. Het is puzzelen. Het is een geweldig gevoel als je plotselinge een creatieve ingeving krijgt die je probleem oplost. Ik neem de tijd om ergens lang over na te denken en om veel verschillende dingen te proberen. Volgens mij is creatief zijn ook de bereidheid om ergens lang over na te denken. Wat Complex is aan mijn vak is dat iets moet werken, niet snel kapot mag gaan, mooi moet zijn, een goede prijs moet hebben én tegen een redelijke prijs te repareren moet zijn. Al die dingen samen maken dat een design geslaagd is. Dat is soms een lastige puzzel waarin je geen concessies wil doen."


Werk bij Bizar-Bazar


Geen concessies. Dat geldt zeker voor het ontwerp van de koffiemachine van Bizar-Bazar. Nout zoekt eerst met verschillende buigpoeven naar een mooie bocht. Vervolgens schrijft hij de specificaties op, zodat hij de producerende fabriek goed kan briefen. Ook uniek aan deze koffiemachine: normale koffiemachines zijn van één millimeter dik RVS. Het plaatwerk op onze machine is vier millimeter dik. "Het hele ontwerp is grover, industriëler. Dat straalt kwaliteit en vertrouwen uit. Robuustheid. Ook de spijlen van het rooster zijn dikker" aldus Nout. "Ook is het bijvoorbeeld belangrijker dat de naden perfect aansluiten en alles mooi in elkaar past."
Voor eerste koffiemachine die Nout jaren geleden ontwierp vroeg men een plastic behuizing met een stoere en kwalitatief hoogwaardige uitstraling. Volgens Nout lukte dit niet met plastic, waarna hij ongevraagd een andere behuizing van 4mm dik aluminium maakte. Ook typerend voor de visie van Nout zijn de gewone knoppen in plaats van displays. "Dit werkt makkelijker, is minder gevoelig voor defecten en heeft een meer industriële en robuuste uitstraling. Vroeger waren de koffie-buisjes weggewerkt en zat er een rondje op het rooster waar je een kop neer moest zetten. Dat vind hij helemaal niks. Een apparaat moet intuïtief werken. "Anders heb ik mijn werk niet goed gedaan."