Bizar-Bazar genomineerd voor Entree Awards Bizar-Bazar genomineerd voor Entree Awards WijnSpijs wandeling Arnhem WijnSpijs wandeling Arnhem What's new

Nu de vakantieperiode zo goed als voorbij is, is het tijd om de balans op te maken. Na een proefdraaiperiode van drie maanden, openden we in maart officieel onze deuren. Nu, ongeveer een half jaar later, blikken we terug met Mirella, de Madre de Familia. Een verhaal over passie, voorspoed en tegenslag, nieuwe plannen en heel veel gezelligheid.


Tranen van geluk

Toeval staat aan de basis van de mooiste successen. Zo ook in het geval van Mirella, toen het lot ermee speelde en de Lutherse Kerk, het gebouw náást degene die ze kwam bezichtigen, bleek te worden verlaten. Niet anders dan in de meeste andere kerken, was het animo voor de religieuze functie met de jaren gekelderd. Reden voor Mirella om het bezichtigde gebouw te vergeten, en haar pijlen volledig te richten op wat nu Bizar-Bazar is.


Helemáál toevallig is de komst van de bazar ook weer niet. De droom was namelijk altijd al om een Mediterraan restaurant te openen. Passie doet echter groots denken, en al snel stond er een volledig horecaconcept op papier. Niet alleen een restaurant, maar een bizarre bazar in Moorse stijl inclusief winkel, zwevende hotelkamers, een uitgebreid lounge- en bargedeelte en zelfs clubavonden en kunstexposities. Even was Mirella bang dat het kerkbestuur het plan Goddeloos zou vinden, maar angst voor tegenwerking bleek ongegrond; omdat de kerk zelf volledig in tact zou blijven waren ook zij dolenthousiast.  


Heel gek mens

Sterker nog, meerdere oud-kerkgangers zijn maar wat blij met de aanpak van Mirella en haar team. “Zo stond er hier laatst iemand binnen met tranen van geluk. We hadden de kerk namelijk niet verpest. Elementen die haar aan haar mooie tijd in de kerk deden denken, waren nog steeds aanwezig. Het is ook hoe we de verbouwing zijn ingegaan; zoveel mogelijk in tact houden. Grote delen van het meubilair zijn zelfs handgemaakt van onder andere de oude kerkbanken. Mochten er andere tijden aanbreken, dan is de kerk in no time in oude staat hersteld.”


Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven noemde Mirella tijdens zijn bezoek al eens liefkozend ‘een heel gek mens’. Complimenteren omdat Mirella nou niet bepaald de makkelijkste en goedkoopste weg heeft gekozen. En dat zonder concrete horeca-ervaring. “Ja, een broodjeszaak openen was inderdaad makkelijker geweest. Maar dat is niet wat ik wil. Ik volg mijn passie, en kijk eens wat een prachtige zaak we hier neer hebben gezet. Met Jalil als chef de cuisine wist ik dat het eten sowieso perfect zou zijn, dus dat is ook een reden dat ik het aandurfde. En dat het dan niet zonder slag of stoot gaat, het zij zo. We leren nog iedere dag bij, van alle dingen die wel en niet goed gaan.”

 

Frisse ideeën

Mirella doelt op het bewogen eerste half jaar, waarin ontzettend veel is gebeurd. “Passie en een vechtmentaliteit alleen zijn niet genoeg. We hebben ontzettend veel neergezet: een goedlopend restaurant, een hotel dat zo vol zit dat we regelmatig nee moeten verkopen, supergezellige baravonden en feesten waarbij het dak ervan af ging.


We hebben extra horeca-ervaring in huis gehaald, waardoor ik durf te zeggen dat we het serviceniveau waar we altijd al naar streefden nog beter hebben gewaarborgd. Daarnaast krijgen we nu ook qua evenementen ondersteuning van mensen die daar verstand van hebben. We hebben dan ook veel nieuwe ideeën op de plank liggen. Je kunt bij ons al terecht voor een gezellige borrel waarbij onze dj’s voor de sfeer zorgen, binnenkort starten we met onze eigen tweemaandelijkse clubavond. Ook willen we ééns in de twee maanden een evenement opzetten met akoestische muziek en doen we mee met de WijnSpijs-wandeling en open monumenten dag. Ook kun je nog altijd bij ons terecht voor de tango-avonden die iedere maand plaatsvinden.


Ontmoeten en samenkomen

Waar ik zelf erg naar uitkijk is de avond waarbij we buiten gaan koken op onze binnenplaats. In samenwerking met onze chef komt een ‘viking’ een op onze eigen Veluwe geschoten Ree bereiden. In de galerij kunnen mensen plaatsnemen aan lange tafels, waardoor we een beetje de kasteelbeleving neer willen zetten. Ik mis ik de cultuur van aanschuiven bij vreemden sowieso in de Nederlandse horeca. Dat is ook de reden dat we binnenkort een table d’hote hoek hebben ingericht, waarbij je gewoon doorschuift bij degene naast je.


Op die manier kom je tot de mooiste ontmoetingen en gesprekken. En eerlijk: ik heb nog veel meer ideeën op de plank liggen. Begin september zien we bij Bizar-Bazar dan ook écht als een nieuwe start waarbij we de randvoorwaarden hebben aangepakt én met een stroom nieuwe ideeën en evenementen blijven komen. Ik heb hele goede mensen in de bediening, dus ik ga zelf wat meer genieten op de achtergrond. Ik nodig iedereen uit op een glaasje wijn met me te komen drinken aan de bar voor een goed gesprek!”


Trouwlocatie, BABS en nieuwe kaart

Ook gaan we Mirella in een hele nieuwe rol zien. “Ik ben bezig om Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand worden. We gaan Bizar-Bazar nu ook als trouwlocatie in de markt zetten, waarbij ik de huwelijken dus ook zelf mag voltrekken. Of je nu in de kerk wilt trouwen of niet, bij ons is het altijd een beetje waar!”


Ook de nieuwe kaart speelt in op die kernwaarden: ontmoeten, samenzijn en delen. De Tajines, toch wel de signature dishes van onze chef de cuisine, deel je met meerdere personen, om er daarnaast nog wat extra gerechten bij te bestellen. Jalil en zijn brigade hebben de populairste gerechten op de kaart in tact gelaten,  en een aantal prachtige gerechten toegevoegd. Dit geldt zowel voor de dinerkaart, als voor de barbites. Daarnaast kunnen mensen binnenkort voor €10,- uitgebreid komen ontbijten, waar dit eerder alleen voor hotelgasten mogelijk was. De nieuwe kaart wordt vanaf begin september gepresenteerd.

 

 

Passie

Terug naar de passie, want wat bezielt iemand om het leven zo om te gooien, een baan op te zeggen en zonder ervaring zoiets neer te zetten? “Ondernemen en de liefde voor het geven van een toffe herbestemming voor mooie oude gebouwen staan op de eerste plaats. Daarnaast heeft het alles te maken met mijn liefde voor de Moorse sferen en Medina’s; de met muren omheinde oudste stadsdelen in Noord-Afrika. Ook bij ons loop je eerst door een stenen gang en dan wil ik dat je hetzelfde gevoel krijgt: dat je binnenkomt in een andere wereld. De krioelende mensen, gezelligheid, muziek en natuurlijk het eten. Och, het eten…. Eerlijk: Jalil weet dankzij zijn Marokkaanse roots perfect de juiste smaken neer te zetten.”


Mirella komt dan ook regelmatig in deze Medina’s . De winkel in onze bazar is dan ook tot de nok gevuld met spulletjes die ze daar zelf heeft uitgezocht. “Heerlijk vind ik dat. Plus: ook dit komt de echtheid van de zaak ten goede. Zo bewaken we de perfecte balans van authenticiteit in de mix die we hebben: de kerk in haar originele staat, aangevuld met écht authentieke spullen, échte authentiek eten en écht authentieke gezelligheid!”