Portretjes uit Servië in de Bizar-Bazar shop Portretjes uit Servië in de Bizar-Bazar shop Bizar-Bazar genomineerd voor Entree Awards Bizar-Bazar genomineerd voor Entree Awards What's new

Wie denkt dat iedere goede bartender met een gilletje en vlinderdas zijn cocktails staat te shaken, heeft het goed mis. Een opvallende verschijning, en één van de vaste gezichten in de Bazar is Mark, onze eigen gepassioneerde barman. We doken samen in zijn levensverhaal en spraken hem over zijn passie voor creëren, Harley Davidsons, vrolijke tekenfilms, de slag om Arnhem en zijn eigen ‘praktijk voor psychologie’.


Opvallende verschijning, echte Arnhemmer

Hij blijkt een ‘echte Arnhemmer’ te zijn; de man die we tegenover ons hebben. Een man die al tijdens zijn puberjaren geobsedeerd was door de ambacht van het cocktails maken. Destijds nog wel als droom, waar hij concreet eigenlijk nog niets mee deed. 11 jaar lang werkte hij in een betonfabriek, waar hij bijdroeg aan het productieproces van spoor- en wisselliggers. “Een fantastische tijd met mijn collega’s, maar qua werk niet iets wat ik de rest van mijn leven wilde blijven doen” vertelt Mark.

Als Arnhemmer voelt hij zich betrokken bij zijn stad. “Ik heb een jaar gebackpackt in Australië. Prachtig, en een hele mooie tijd. Ik heb er een tijdje gewerkt in de horeca en de bouw, veel meegemaakt en veel mensen ontmoet. Maar: Arnhem is mijn thuis. Een prachtige stad, en er is hier zoveel gebeurd… Vroeger las ik veel comics, bijvoorbeeld van de superheld Spawn maar ook vrolijkere strips zoals Kuifje. Nu lees graag over de rol van Arnhem in de Tweede Wereldoorlog en heb dan ook een behoorlijke stapel boeken over de slag van Arnhem.”


Passie

De kans om te werken bij een van de meest unieke en onderscheidende horeca-concepten van zijn thuisstad greep hij dan ook met beide handen aan. Mark volgde een cocktailopleiding; in 3 maanden tijd werd hij in Amsterdam, Stockholm én Londen klaargestoomd om vervolgens zijn kennis nu in de praktijk te brengen in Bizar-Bazar. En zie daar: een man die zijn droom leeft.

 
“Het klinkt misschien raar, maar bartenden en cocktails maken is écht mijn passie. Dat begon toen ik als puber de film ‘cocktail’ van Tom Cruise had gezien. Die wereld sprak me gewoon heel erg aan. Het showgedeelte en de glamour maar ook gewoon de kennis die erbij komt kijken, het maken van nieuwe smaken en de interactie met bargasten. Soms voel ik me ook écht een soort amateurpsychiater. Mensen komen een praatje met je maken, vaak met een vrolijke noot en een hoop gezelligheid, maar soms storten ze hun hele hart bij je uit. Ik vind het mooi als ik daar iets in kan betekenen, en ze misschien (toch) een mooie avond kan bezorgen.


Creëren

Wat me trouwens het meeste trekt in mijn vak, is de kunst van het creëren. Het creëren van nieuwe smaken, nieuwe kleuren, nieuwe belevingen. Dat doe ik overigens sowieso graag, dingen creëren of customizen. Mijn motor had ik al voor mijn 21e, voordat ik überhaupt mijn rijbewijs had ook. Het is een Harley Davidson Dyna, en is naar mijn smaak gecustomized. Ook de passie voor motoren zat er al vroeg in, toen ik als kind bij mijn vader achterop ging.  Dat creeëren komt ook terug in mijn eigen tuintje, wat helemaal mijn domein is. Ook in en rondom Bizar-Bazar houd ik me druk met de groenvoorziening.”


“En weet je” vervolgt Mark, “ik kan echt blij worden van de kleinste dingen, als ze maar vrolijk zijn. Een fel kleurtje van een nieuwe cocktail die ik heb gemaakt, of een veel te vrolijke cartoon. Als ik de televisie aanzet, kijk ik het liefst dingen waar ik vrolijk van word. Of het nou de Simpsons zijn, Southpark of Spongebob. Zware dingen hebben we in het leven al genoeg. Mijn tatoeages staan dan ook niet perse voor zware herinneringen of heftige gebeurtenissen. Ik vind ze gewoon mooi!


Tips van de bartender

Onderstaande cocktails staan niet allemaal op de kaart, maar zijn wél de favorieten van Mark zelf. “Ik bemoei me nu ook meer met de cocktailkaart, dus verwacht maar dat ze er wel een keer op komen. Maar ook al staan ze er niet op, ik maak ze graag voor je hoor!” We maakten een top 3. In willekeurige volgorde:

  1. Lemon Cheescake (limoncello, liquor quarenta y tres, citroensap, suikercitroen en vuur)
  2. Rumrunner (rum, limoensap, suikersiroop, donkere rum)
  3. Negroni (campari, zoete vermout, gin)